Po staletí byl alkohol hlavním hybatelem lidské kultury, poháněl rozvoj umění, jazyka a náboženství. Ale jak dlouho lidé pijí? Kdo přišel s myšlenkou alkoholu? To jsou zásadní otázky, které byly často kladeny. Objevilo se několik teorií vysvětlujících genezi pití alkoholu. Zatímco některé z teorií mají vědeckou podporu, většina teorií je spojena s kulturním způsobem života raného člověka.

Archeologický Záznam

Lidští předkové možná objevili alkohol před více než deseti miliony let, dlouho předtím, než se začalo s moderním vařením chlastu. Chemická analýza nádob objevených z neolitické vesnice Jiahu v severní Číně odhalila stopy alkoholu, který mohl být absorbován a uložen ve sklenicích. Chemická analýza ukázala, že fermentovaná látka byla vyrobena z hroznů, medu a bobulí a mohla být vyrobena mezi 7000 a 6650 před naším letopočtem. Sumerské a egyptské dokumenty pocházející asi z roku 2100 př. n. l. zmiňují lékařské použití alkoholu. Hebrejská Bible také doporučuje dávat alkohol hynoucím. V klasické řečtině bylo víno důležitou součástí snídaní, zatímco římští občané zařazovali do jídla alkohol od prvního století. Dokumenty ze středověku naznačují, že alkohol nízké síly byl v Evropě každodenním nápojem.

Destilovaný Alkohol

První důkazy o destilaci byly získány od řeckého alchymisty v 1. století našeho letopočtu. Perští a arabští vědci používali destilaci při svých alchymistických experimentech. Destilace alkoholu v Číně začala kolem 1. století během dynastie Han. První jisté a datované důkazy o destilaci alkoholu však pocházejí z 12. století ze školy v Salernu. Ve středověké Evropě byla konzumace alkoholických nápojů spojena se špatnou veřejnou hygienou a byla považována za způsob, jak se vyhnout nemocem přenášeným vodou. Koncept destilace alkoholu byl považován za nejlevnější a nejbezpečnější způsob hubení choroboplodných mikroorganismů.

Vědecký Objev A Moderní Spotřeba

Aby se vědci dozvěděli více o schopnosti lidských předků trávit alkohol, studovali geny nalezené na trávicím enzymu známém jako ADH4. Enzymy byly získány ze střev primátů. Výsledky vědeckého výzkumu naznačovaly, že první lidé měli schopnost odbourávat alkoholické látky. První model evoluce pití alkoholu ukazuje, že alkoholické látky vstoupily do lidského těla poté, co lidé začali ukládat potraviny, což vedlo k rozvoji fermentace potravin asi před 10 000 lety. Církev raného novověku (15. až 19. století) považovala alkohol za dar od Boha, který měl být užíván střídmě a pro požitek, nikoli však k opilství. Výroba a distribuce lihoviny se šířila pomalu a stala se populární až v 18. století. Šumivé šampaňské debutovalo v 17. století. Přemíra kukuřice, zejména v Americe, vedla k tradici vydatného pití, která se vyznačovala mnoha druhy alkoholu a těžkým pitím.